Intracommunautaire levering

Hoe werkt het

De levering van goederen door een leverancier in een EU-land aan een btw-plichtige ondernemer die in een ander EU-land is gevestigd wordt een intracommunautaire levering genoemd. Er gelden speciale regels voor de btw als u goederen koopt in landen binnen de EU. De btw wordt altijd in één land betaald. Dit houdt in dat u de btw betaald in het land waar u de goederen aanschaft óf in uw eigen land. Bij een intracommunautaire levering wordt de levering belast met 0% btw. U betaalt de btw dan in het land waar de goederen naartoe gaan. Als u een bestelling bij ons plaatst en dus goederen afneemt vanuit een ander EU-land dan Nederland dan verricht u een intracommunautaire verwerving.

Voorbeeld

CCTV-Business (Nederlandse onderneming) verkoopt goederen aan een Belgische ondernemer. De goederen worden vanuit Nederland naar België vervoerd. De Belgische ondernemer heeft een Belgisch btw-identificatienummer en voldoet aan de voorwaarden. CCTV-Business verricht een intracommunautaire levering tegen het nultarief en de Belgische ondernemer verricht een intracommunautaire verwerving en betaalt hier Belgische btw over.

Btw vrije bestelling plaatsen

Om gebruik te maken van een btw vrije levering dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen. Hier leest u meer over op de website van de Belastingdienst.

Als u een btw vrije bestelling wilt plaatsen dan dient u uw btw-nummer in te vullen zonder de landcode die normaliter aan het begin van het btw-nummer staat. Een btw vrije bestelling kan uitsluitend vanuit een EU-land geplaatst worden. Stel u bestelt vanuit België, dan voert u in het bestelproces uw btw-nummer in zonder de letters BE ervoor. Er wordt dan automatisch geen btw berekend. Uw bedrijfsgegevens en adresgegevens dienen overeen te komen met de gegevens die bij uw btw nummer behoren. U kunt ook uw bestelling via de e-mail doorgeven. U ontvangt van ons dan een factuur zonder btw.

Als er geen sprake is van een intracommunautaire levering dan wordt er bij uw bestelling Nederlandse btw in rekening gebracht.