Wat is een DVR of NVR recorder?


Een recorder is een apparaat dat gebruikt wordt voor het opnemen en opslaan van de beelden van bewakingscamera’s. De camerabeelden worden opgenomen op een harde schijf die in de recorder is geplaatst.

DVR recorder

DVR of NVR recorder?

Er zijn twee soorten recorders: DVR recorders en NVR recorders. De afkorting DVR staat voor digitale video recorder en NVR staat voor netwerk video recorder. Het verschil tussen deze recorders is dat ze gebruik maken van andere technieken. Het is van belang dat de recorder geschikt is voor de bewakingscamera’s. Je kiest een recorder uit dezelfde lijn als de camera’s. Er bestaan verschillende soorten DVR recorders, zoals standaard analoge recorders, HD CVI recorders en HD SDI recorders. Een NVR recorder is uitsluitend geschikt voor het opnemen van IP bewakingscamera’s. Een NVR maakt via het netwerk verbinding met de camera’s. Een DVR wordt rechtstreeks met een coaxkabel aangesloten op de camera’s.

Opnameresolutie

Een recorder maakt de opnames in een bepaalde resolutie. Het is belangrijk dat de opname resolutie van de recorder gelijk of hoger is dan de resolutie van de beveiligingscamera’s die op de recorder aangesloten worden. Oftewel, je kiest een recorder die de resolutie van de bewakingscamera’s ondersteund.

Aantal kanalen

Er zijn recorders op de markt met 4, 8, 16, 24 en 32 kanalen. Elk kanaal is het geschikt voor het aansluiten van 1 camera. Een recoder met 4 kanalen kan bijvoorbeeld de beelden van maximaal 4 camera’s opnemen.

Opslagcapaciteit

Om de beelden op te kunnen nemen, wordt er een harde schijf in de recorder geplaatst. De opslagcapaciteit bepaalt hoeveel camerabeelden er opgeslagen kunnen worden. De data wordt automatisch overschreven zodra de schijf vol is. Hoelang je precies kunt opnemen met een harde schijf hangt af van de hoeveelheid camera’s die zijn aangesloten, de resolutie van de camera’s en de instellingen. Je kunt bijvoorbeeld zelf instellen of er continu opnames gemaakt moeten worden of alleen bij bewegingsdetectie. Als je kiest voor opname bij bewegingsdetectie, dan wordt er minder schijfruimte gebruikt.

Beelden bekijken

Recorders hebben vaak een VGA en HDMI uitgang. Deze uitgangen kan je gebruiken om een monitor aan te sluiten. Op de monitor kan je de camerabeelden live bekijken of opgenomen beelden terugkijken. Om de camerabeelden op een computer, tablet of smartphone te ontvangen, moet de recorder aangesloten worden op het netwerk.